Financial Times: Washingtonul menține avantajul economic în rivalitatea cu Beijingul

Financial Times: Washingtonul menține avantajul economic în rivalitatea cu Beijingul
Publicat: 29/11/2023, 07:30

Statele Unite mențin, prin relațiile cu aliații și partenerii, avantajul economic în raport cu Republica Populară China, fiind pe primul loc din punctul de vedere a valorii cumulate a PIB-ului, la nivelul producției industriale, în materie de investiții și activități financiare, deși alianțele internaționale ar putea suferi modificări în cazul în care Donald Trump va obține un nou mandat de președinte al SUA, comentează cotidianul Financial Times.

Conform grupului de analize Capital Economics, cu sediul în Londra, economia mondială este ”fracturată” în 2024, ”integrarea” fiind considerată acum sursă de ”risc și insecuritate”, deși ”cele mai multe guverne credeau că integrarea economică ar promova prosperitatea pe termen lung”.

”Economia și politica interacționează permanent, însă, în prezent, politica a devenit mai importantă, iar economia mondială este reconfigurată ca efect al relațiilor tensionate între Statele Unite și China”, notează editorialistul Martin Wolf, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Statele Unite mențin avantajul economic în rivalitatea cu China”.

Națiunile lumii pot fi împărțite în cinci grupuri, potrivit institutului Capital Economics. Statele Unite și aliații apropiați, națiunile care tind spre alianțe cu SUA, țările nealiniate, statele care tind spre alianțe cu Beijingul, China și aliații apropiați. Din primul grup fac parte SUA, Canada, țările europene (cu excepția Ungariei), Japonia, Australia și Noua Zeelandă. Din al doilea grup fac parte India, Columbia, Mexic, Maroc, Turcia și Coreea de Sud. Printre statele nealiniate se numără Brazilia, Indonezia și Nigeria. Țările care tind spre relații cu China sunt Argentina, cea mai mare parte a Africii (inclusiv Africa de Sud), Irak, Kazahstan și, după cum sugerează Capital Economics, Arabia Saudită. Printre aliații puternici ai Chinei figurează Rusia, Iran și Pakistan.

”Există o diferență fundamentală între primul grup și restul țărilor. Democrațiile cu venituri mari împărtășesc valori comune fundamentale (deși dacă vor continua să facă acest lucru depinde de rezultatele scrutinului prezidențial din 2024). Celelalte grupuri sunt definite mai mult prin ce au unul împotriva celuilalt. Rusia și Iranul sunt aliați de conjunctură cu China, la fel și invers. (…) Însă alianțele de acest fel pot configura atât relațiile economice, cât și pe cele politice”, subliniază editorialistul FT.

Blocul Chinei reprezintă jumătate din teritoriul lumii, iar cel al Statelor Unite 35%. Însă blocul Beijingului generează doar 26% din PIB-ul mondial, aproape în totalitate în China, comparativ cu PIB-ul de 67% al națiunilor aliate cu SUA, în contextul în care sunt țările cu cele mai mari venituri.

”Balanța s-ar putea schimba dacă s-ar dezintegra blocul SUA, probabil sub conducerea lui Donald Trump, ori dacă economia Chinei ar avea un ritm de creștere mai rapid decât se așteaptă experții Capital Economics. Poate că este excesiv pesimismul referitor la perspectivele Chinei, dar nu este deloc absurd. Într-adevăr, China se confruntă cu presiuni puternice asupra creșterii economice în următorul sfert de secol”, subliniază editorialistul.

În materie de producție industrială, blocul Chinei este mai important decât la nivelul PIB-ului, având o cotă de 38% în 2022, dar este surclasat de blocul Statelor Unite, care este la nivelul de 55%.

În agricultură, blocul Chinei generează 49% din produse, iar SUA și aliații doar 38%.

În 2022, 144 de state au avut mai multe schimburi comerciale cu China decât cu SUA. Dar jumătate din comerțul global a fost între state considerate a fi în blocul Statelor Unite.

La nivel de activități financiare și fluxuri de capital, blocul Washingtonului menține dominația, cu investiții străine de 84% și atragere de investiții de 87% în 2022.

Rezervele schimburilor valutare continuă să fie în dolari americani sau în moneda națiunilor aliate.

”Multe națiuni ar vrea să constate că Statele Unite și aliații, puterile dominante din ultimele două secole, nu mai sunt atât de importanți. Dar sunt mai uniți și mai puternici din punct de vedere economic decât grupul de nemulțumiți al Chinei. Evenimentul care probabil ar schimba echilibrul ar fi o decizie a SUA de spargere a alianțelor. Ar fi cel mai dramatic act de auto-lezare din istoria mondială. Ar dura mult mai mult ca blocul Chinei să depășească blocul SUA în toate aspectele puterii economice și ar putea să nu reușească niciodată”, concluzionează editorialistul Martin Wolf.

Foto: Profimedia

Citește și:

Tehnologiile bazate pe inteligență artificială nu au avut impact la nivel ocupațional, dar, pe măsură ce evoluează, pot afecta calificări și salarii

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Amendă pentru Raiffeisen. Clienții s-au trezit fără bani sau cu credite și conturi nesolicitate
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean...